Jane Austen gyűrűje Kelly Clarkson ujján

Nemrég olvastam egy cikket, hogy 2012 nyarán elárverezték Jane Austen türkiz köves aranygyűrűjét. 157 ezer fontot fizetett érte a névtelen gyűjtő, aki telefonon licitált és nyerte el az ékszert.

Az igazság, az, hogy én nagyon szeretem Jane Austen regényeit és az azokat feldolgozó filmeket is láttam már sokszor. Egyik örök kedvenc írónőm. Ugye, nem vagyok ezzel egyedül? :-)

Szerintem nem kell sokaknak magyarázni, hogy a Büszkeség és Balítélet című filmsorozatról van szó, illetve a könyv szerzőjéről, amiből a film készült. Azóta már megjelent egy mozifilm változat is. És persze a filmsorozat előtt is készültek filmváltozatok a könyvből. A többi megfilmesített regényéről már nem is beszélek... :-)

Ez a hír, hogy elárverezték a gyűrűjét, először nem keltette fel nagyon az érdeklődésemet. Majd ahogy megtudtam, hogy összesen 2 ékszer maradt meg az írónőtől és hogy mindegyiket nagy becsben tartotta, már kezdtem sajnálni, hogy így "elkótyavetyélik" az értékes gyűrűt. Ha más nem, Jane-nek az volt. :-) Így inkább a hagyatékával kellene megőrizni. Ezen a gondolatmenetemen az sem változtatott, hogy később felfedték, hogy Kelly Clakrson vette meg. Végül is jó kezekben, illetve ujjon díszeleg, de mégsem oda való. A britek nem is engedték meg neki kivinni az országból. :-)A történet úgy fejeződik be, hogy szeptember végére sikerült összegyűjteni a megfelelő összeget adományokból, hogy visszavásárolják a Jane Austen House Museum számra a gyűrűt, amit ki is fognak állítani. :-)

Azt hiszem, ennek az írónő is nagyon örülne. Az adományok a világ minden részéről érkeztek, arra a felhívásra, hogy mentsék meg Jane Austen hagyatékát. Ez az összefogás egyben azt is jelzi, hogy nagyon sok emberre hatással vannak Jane Austen művei mindegy, hogy brit vagy sem.


Kelly Clarkson Obama 2013-as beiktatásán viselte a gyűrűt, de nem az eredetit, hanem egy másolatot, amit a vőlegénye készítettett neki. :-)

"My Country, 'Tis of Thee."

És egy ráadás, csak mert ezt a dalt nagyon szeretem:

Trouble with Love Is

Forrás:
http://olvasoterem.com/index.php/2013/09/angliaban-marad-jane-austen-gyuruje/
http://www.springersjewelers.com/blog/jane-austen-vs-kelly-clarkson/
http://perezhilton.com/cocoperez/2013-02-14-kelly-clarksons-fiance-gave-her-a-replica-jane-austen-ring-for-christmas

Címkék: , ,