Csináld magad: hogyan készítsünk 8-as kumihimo fonatot?

A kumihimo technika sokkal egyszerűbb mint a csomózás, vagy a makramé. Ez inkább fonáshoz hasonlít, de annál sokkal könnyebb megcsinálni, mert a kumihimo tárcsával nagyon kényelmes dolgozni és nem kell attól tartanunk, hogy kibomlik munka közben vagy "elvesztjük a fonalat". :-)
Most egy egyszínű változatot mutatok, amivel könnyen megtanulhatjuk a fonás technikáját és ezek után már bármilyen mintát el lehet készíteni.

Lássuk, mi kell hozzá?Csomózzuk össze a 8 szál egyik végét. Tegyük bele a korong közepén lévő lyukba és tegyük bele a szálakat a korong megfelelő vágásaiba, ahogy a képen látszik:Feszítsük ki a szálakat, de azért ne legyenek túl feszesek. 

A fonal feltekerése a spulnira:

 

Spulnira is volt szükségem, mert nagyon hosszúak lettek a lelógó fonalszálak és hamar összegabalyodtak.
A spulnit egyszerűen vastagabb papírból vágtam ki. Tökéletesen működik.


 A spulniról úgy kell letekerni a fonalat, hogy megfogjuk a lyuknál lévő szálat és a spulni másik végénél átbújtatjuk. Ezt már akkor érdemes megcsinálni, amikor még van kb. 3-4 cm fonal a korong alatt, mert különben nem lesz elég fonal a letekeréshez és ki kell szedni a korong bevágásából a fonalat. Ami lazíthatja és egyenetlenné teheti a fonatot.


Ha kész, akkor indulhat a fonás:

 

Kiinduló helyzet:
A 32-es és 1-es közötti résből vegyük ki a fonalat és tegyük át a 15-ös-14-es közé.
A 16-17-es rés közötti fonalat tegyük át a 30-31-es közé. Fordítsuk a korongot balra. Lehet jobbra is. A lényeg, hogy mindig egy irányba forgassuk!A 8-9-es közötti fonal 23-22-es közé kerül. A 25-24-es közötti pedig a 6-7-es közé. Ismét fordítunk (én balra).
A 15-16-os közötti szál a 30-29 közé kerül.A 32-31 közötti szál pedig a 13-14 közé. Ismét fordítunk. És folytatjuk tovább a szálak le-fel rakosgatásával.

Egyszerűbben mondva:
A velünk szemben lévő felső két szál közül a jobb oldali kerül le az átellenben lévőkhöz a jobb oldalra és a lenti 3 közül a balszélső kerül fel a fent maradt 1 szál bal oldalára. Fordítás. És megint előlről. És így tovább.


Leírva sokkal bonyolultabb, mint ha csinálja az ember. Próbáljátok ki, és meglátjátok, hogy egyszerű 2 lépéses műveletről van szó, plusz a fordítás és a végén már mechanikussá válik az egész. Sőt még el is bambul az ember közben. :-))


Így fog kinézni a fonat:


Ha valami nem világos, írjatok nyugodtan!

Itt olvashatjátok a befejezését és hogy végül mire használtam fel: Csináld magad: 8 szálas kumihimo befejezése


Hogy tetszik? Megcsinálnátok?

Címkék: , , , , , , , , ,