Ékszertrend: bokalánc és más lábékszerek

A bokalánc már régóta divat az ékszerviselők körében.


Nektek van?

 

Tudtad, hogy a bokalánc nagy múltra tekint vissza?

 

Már az ókori Egyiptomban is viselték a nők és a táncosok is. Indiában és Dél-Ázsia egyes országaiban is hordák. Sőt vannak olyan helyek, ahol igen nehéz anyagból készítették (engem már-már béklyóra emlékeztet).
Ezzel fejezték ki a bátorságukat a nők a rivális törzzsel szemben. Manapság már csak a zárt közösségekben él tovább ez a "béklyós" hagyomány.
A bokaláncoknak Indiában funkciójuk is van, ha apró csengőket is tesznek rá. Főleg a táncosok használják az ilyen típusú bokaláncokat, de az utcán is sokan hordták, ami azt jelezte, hogy nők is jelen vannak a Purdah idején (a iszlám vallásban a férfiaknak ekkor nem szabad volt nőket látni).

A bokaláncok többféle anyagból készülhetnek: arany, ezüst, más fémek, bőr, műanyag, nylon, gyöngy. Szerintem a legnépszerűbb és legelterjedtebb anyag a fém. Igen sok nőnek tetszhet ez az ékszer divat, mert nem olyan kihívó mint a comblánc és egy szép bokán igenis jól mutat. Egy szép bokát könnyű vele kiemelni, a figyelmet ráirányítani, amit nőtársaink is elismernek, nemcsak a férfiak. :-)

Melyik lábon hordjuk?


Indiában és a keleti országokban mindkét lábon viselnek egy-egy bokaláncot. A nyugati országokban általában csak az egyik bokára tesznek.

Extrém változat:


Dél-kelet Ázsiában a két bokaláncot összekötötték egy újabb lánccal. Most megint a béklyó és a régi filmek rabszolga menete jut eszembe erről. Ennek a változatnak az volt a funkciója, hogy rövidítse a lépteket, hogy nőiesen kicsi, tipegő léptekkel haladjanak a nők. Gondolom, valahogy úgy, ahogy a gésák azokban a "fapapucsokban" egyensúlyoztak, tipegtek járás közben.


Most pedig jöjjenek a képek. 

 

Igyekeztem többféle anyagú és stílusú bokaláncot felkutatni az interneten. Remélem, találtok köztük nektek tetszőt és lesz pár szokatlan vagy érdekes is.

Bőr és fém:


Forrás: http://www.etsy.com/listing/100680615/fringe-bohemian-anklet-chain-anklet


Horgolás:

Forrás: http://diyfascination.com/2014/02/18/such-a-cute-idea-crochet-flower-ankletbracelet-love-love-love-this/ Forrás: http://arabiian-niights.tumblr.com/ 
Forrás: http://www.pinterest.com/pin/445223113134205337/

 Gyöngy:


Forrás: http://www.etsy.com/listing/158480443/beading-tutorial-1001-nights-foot?ref=shop_home_active


Barátság karkötő vagyis lábkötő:


Forrás: http://www.pinterest.com/pin/445223113134205332/


Cipzár:

Forrás: http://www.listia.com/auction/9174784-steampunk-goth-biker-zombie-zipper-ankle


Hibiszkusz:


Forrás: http://thelane.com/the-guide/style-elements/flowers/hibiscus


Lábékszerek:


Olyanokra gondolok, amit már inkább a lábfejen hordanak, sőt lábgyűrűt és lábujjperc gyűrűt is láttam már! Azon gondolkodom, hogy vajon ezeket az ékszereket csak a strandon vagy a tengerparti homokban lehet viselni?
Közületek van, aki hordja?

Én inkább a papuccsal kombinált változatot próbálnám ki, mivel a tengerpartra, vízpartra igen ritkán jutok el. A strandot pedig nem szeretem. Szóval mezítláb ritkán sétálok nyáron, otthon meg minek vegyek fel ilyesmit. :-)


Forrás: http://www.pinterest.com/pin/445223113134205302/


Forrás: http://www.etsy.com/listing/155768893/made-to-order-peacock-feather-barefootForrás: http://www.pinterest.com/pin/445223113134205309/

Esküvőre:

Forrás: http://www.pinterest.com/pin/445223113134205300/


Mindegyik gyönyörű! Ti hogy vagytok ezzel?

Más kérdés, hogy nem tudnám némelyiket hordani. :-)


Forrás: Wikipédia

Címkék: , , ,