Ékszertrend: Claddagh gyűrű

Tudja valaki, hogy mi ez?


Ez most nem egy újabb múló hóbort az ékszerek világában, hanem egy régi és sokatmondó gyűrű. Három szimbólum is van rajta, ami érdekessé és mély érzések kifejezőjévé teszi. Ír eljegyzési gyűrűnek is nevezik. 


Forrás: claddaghringking.com


A Claddagh gyűrű egy Claddagh nevű ír halászfaluról kapta a nevét. Ebben a faluban készítették először és innen terjedt el. Úgynevezett fede / mani in fede (olaszul) típusú gyűrű, vagyis kezek hűségben / hitben összekapcsolódva.
Ezeket a gyűrűtípusokat már a római korban is készítették, mivel az összekapcsolódó, ölelő kezek a fogadalomtétel szimbólumai. Később a középkorban és a reneszánsz idején eljegyzési, házassági gyűrűként használták.
Ugyanez a helyzet a Claddagh gyűrűvel is. Manapság viszont már az ír identitástudat egyik fontos jelképévé nőtte ki magát.

Szép legenda is kapcsolódik a gyűrű készítésének eredetéhez: Claddaghból származó Richard Joyce az 1700-as évek elején Nyugat-Indiába hajózott, ahol elfogták és eladták rabszolgának egy mór ötvösmesternek. Hosszú rabszolgasága alatt kitanulta az ötvösséget és ekkor készítette el a gyűrűt, ugyanis menyasszonya várta otthon. A gyűrűvel fejezte ki hűségét, szerelmét. A történet happy enddel zárul, mert miután kiszabadult a fogságból, hazatért, elvette feleségül menyasszonyát, aki hűen megvárta. Az ötvösmesterséget pedig folytatta.


A Claddagh gyűrű 3 szimbóluma:


Középen egy szívet ábrázol, amit körülölel két kéz és a tetején egy korona látható. A szív a szerelmet, a kezek a barátságot, a korona pedig az egymáshoz vagy az uralkodóhoz való hűséget fejezi ki.

Nem csak jegygyűrűként, hanem a barátság kifejezéseként is szokták használni, ajándékozni. Pl.: anyák lányaiknak is szokták adni.

Forrás: claddaghring-meaning.com

Négyféleképpen lehet viselni, ami mást és mást árul el a viselőjéről:


  1. jobb kézen a szív alsó csúcsa az ujjak felé néz: a viselője szingli, nyitott a kapcsolatokra.
  2. jobb kézen a szív alsó csúcsa a csukló felé néz: a viselője kapcsolatban van valakivel, foglalt.
  3. bal kézen a szív alsó csúcsa az ujjak felé néz:a viselőjét eljegyezték.
  4. bal kézen a szív alsó csúcsa a csukló felé néz: a viselője házas.

Mit szóltok ehhez a gyűrűhöz?
Nekem nagyon tetszenek a szimbólumokat is ábrázoló ékszerek.

Ha csak a 3 jelképet és jelentésüket nézzük, a hosszú párkapcsolat és házasság alappilléreit ismerhetjük fel a Claddagh gyűrűben. Vagyis egy olyan kapcsolat férfi és nő között, amiben kölcsönös szeretet (szerelem) és hűség van és egyben barátként is tudnak tekinteni egymásra. Szerintem ez igazán erős kötelék és biztonságos alap. :-)


Forrás: Wikipédia

Címkék: , , ,