Rendhagyó csináld magad: képeslapok fonalgrafikával

Most nem ékszerekről és ékszerkészítésről lesz szó, hanem egy különleges alkalom miatt képeslapokat készítettem fonalgrafikával. Ismeritek ezt a technikát?
Lényegében olyan, mintha hímeznénk csak a fonalszálak különböző irányba történő vezetése, felvarrása a kartonpapírra, adja meg a minta szépségét.

Anno emlékszem gyerekként is csináltunk hasonlót, talán az általános iskolában alsósként. Egy hóvirág rémlik, de csak halványan rémlik... :-)

Meg is mutatom, miről beszélek és már sejthetitek is, hogy mi történt velem két hete. :-)


Hozzávalók:A mintákat természetesen internetről vadásztam. Fadengrafik és paper vagy card embroidery kulcsszóval lehet keresgélni. Nem mindenütt lehet letölteni, de a szövegszerkesztőben megfelelő nagyítással könnyen elkészíthető bármelyik. Még akkor is, ha csak a kész képeslap képét töltjük le. Érdemes fekete-fehérben nyomtatni, mert akkor jobban látszanak a lyukakat jelölő pöttyök, ahova majd a tűvel kell ölteni.

Ha megvan a sablon, akkor először is ráhelyezzük a kartonpapírra. Néhány helyen gombostűvel rögzítjük, hogy ne mozogjon, majd a pöttyöket egy gombostűvel átszúrva kilyukasztjuk a kartont. Én parafadugó darabot szúrtam át a gombostűvel, így nem nyomta meg az ujjam lyukasztás közben. Ha nagy a minta és sok a lyuk, akkor egy idő után már sérti az ujjam a gombostű feje.

Íme:
A sok kis lyuk rajzolja ki a mintát. A kartonpapír alá én korábban hungarocellt tettem, így abba fúródott a gombostű és kényelmesen lehetett lyukasztani. Most viszont nem volt itthon hungarocell, ezért parafatáblát tettem alátétnek. Azon is teljesen jól lehetett dolgozni.

Ha kész a minta a kartonpapíron, akkor jöhet a varrás. Ha zárt mintáról van szó, pl.: a babakocsi kereke vagy a gólya batyuja, akkor mindegy melyik lyuknál kezdjük, lényeg, hogy a következő öltés már kb. a szemközti lyukba kerüljön. Ha nem zárt a minta, akkor célszerű az egyik végén kezdeni. A sorozatosan szemközti lyukba öltések miatt kerülnek metszik egymást a fonalszálak és lesz szép a minta.

Ha kész a hímzés, akkor egy csomóval elkötjük a kezdő és befejező szálakat és behúzzuk a minta hátulján lévő öltésekbe mielőtt levágjuk a fonalat. Ezután körbevágjuk mintavágó ollóval és felragasztjuk a képeslap alakú kartonra.


És persze gondolom, már kitaláltátok, hogy ezekkel a képeslapokkal értesítem a rokonságot és a barátokat, hogy megszületett a kisfiam. Természetesen a babáról fotót is küldök a képeslappal együtt. :-)


Na, hogy tetszik? Csinálnátok hasonlót különleges alkalmakra?

Tudom, hogy az SMS és az e-mail a világában a képeslapok háttérbe szorultak, de mégis olyan szépek és különlegesek. Valószínűleg gyerekeket még el lehet csábítani ilyenek készítésére. :-)

Címkék: , ,